Sokerimeloni, luomu

3,60  sis. alv 24 %

Erittäin aikaisin kypsyvien, avomaalla menestyvien lajikkeiden vapaapölytteinen risteytys. Hedelmät ovat suhteellisen pieniä, pyöreitä tai pitkänpyöreitä, maultaan erinomaisia, makeita ja aromikkaita. Sekä hedelmien ulkomuodossa että maussa jonkin verran vaihtelua. Suomalaisia luomusiemeniä (FI-EKO-102). Annos n. 10 siementä. (Tarkempi kuvaus ja viljelyohjeet alla.)

Varasto loppu

Osasto: Avainsanat tuotteelle , , ,

Cucumis melo

Erittäin aikaisin kypsyvien, avomaalla menestyvien lajikkeiden vapaapölytteinen risteytys. Hedelmät ovat suhteellisen pieniä, pyöreitä tai pitkänpyöreitä. Sekä kuoren että hedelmälihan värissä on vaihtelua. Lähes kaikki hedelmät ovat maultaan erinomaisia, makeita ja aromikkaita. Keräämällä siemeniä aikaisimmista ja maukkaimmista hedelmistä voit jalostaa vähitellen omaan puutarhaasi ja omiin mieltymyksiisi parhaiten sopivan kannan!

Meloninkasvatuksessa kolme tärkeintä asiaa ovat: 1) lämpö, 2) liikamärkyyden välttäminen ja 3) lämpö. Lämmön tarve on suurin alkuvaiheessa. Taimikasvatus aloitetaan noin kuukautta ennen ulosistutusta. Siemenet kylvetään pieniin ruukkuihin, jotta herkkä juuristo ei vahingoitu istutuksessa. Itämisen aikana lämpötilan pitää olla vähintään 22 °C, mieluummin 25…30 °C, kylvösyvyys noin 1 cm. Taimettumisen jälkeen lämpötila voi olla jonkin verran alempi (n. 20 °C), valo-olosuhteisiin sopeuttaen. Liikamärkyyttä ja kylmällä vedellä kastelua on varottava joka vaiheessa.

Karaistut taimet istutetaan ulos viimeisten hallojen jälkeen mieluiten lämpimän sääjakson aikana, istutusetäisyys noin 100 x 50 cm. Mansikkakankaalla tms. peitetty kohopenkki lisää maan lämpimyyttä ja suojaa kypsyviä hedelmä maan kosteudelta ja lialta. Harsosuojaus istutuksen jälkeen kukintaan saakka suositeltavaa. Harso on poistettava kukinnan ajaksi mutta voidaan laittaa takaisin loppukesällä nopeuttamaan kypsymistä ja suojaamaan halloilta ja eläimiltä. Kypsän hedelmän tunnistaa kuoren enemmän tai vähemmän kellertyvästä väristä, hedelmäisestä tuoksusta ja siitä, että hedelmä irtoaa helposti kannastaan.

Joissakin melonin viljelyohjeissa neuvotaan latvomaan taimia, jotta saataisiin kasvi tuottamaan aikaisemmin emikukkia. (Kurkkukasveille tavalliseen tapaan melonissa hede- ja emikukat ovat erikseen, mutta samassa kasvissa on molempia. Melonille on tyypillistä, että kasviin kehittyy ensin hedekukkia ja emikukkia vasta myöhemmin.) En ole koskaan kokeillut latvomisen vaikutusta, joten en osaa antaa siihen ohjeita. Toisaalta en ole katsonut sitä tarpeelliseksi, koska tällä melonikannalla emikukkkia muodostuu riittävän aikaisin ilman latvomistakin.

Suomalaisia luomusiemeniä (FI-EKO-102). Annos n. 10 siementä.