Avomaantomaatti Savitaipale (”Potattomatti”), luomu

3,90  sis. alv

Koristelajike. Suomalainen maatiaislajike Savitaipaleelta. Erittäin aikainen avomaantomaatti, ei kasva kovin korkeaksi mutta vaatii kuitenkin tuen. Lajike ei ole EU:n vihanneslajikeluettelossa, eikä sen siemeniä siten saa markkinoida vihannesten tuottamiseen. Suomalaisia luomusiemeniä (FI-EKO-102). Annos n. 10 siementä. (Lisätietoja ja viljelyohjeet alla.)

Varasto loppu

Osasto: Avainsanat tuotteelle ,

Solanum lycopersicum

Koristelajike. Suomalainen maatiaislajike Savitaipaleelta, jossa sitä on kasvatettu tiettävästi ainakin 1950-luvulta lähtien. Siementarhan valikoimiin lajike on saatu Maatiainen ry:n kautta. (Maatiainen välittää lajikkeen siemeniä hiukan harhaanjohtavalla nimellä ”Potattomatti”, ja aiemmin nimi oli vielä harhaanjohtavammin ”Potatmoatomatti”. Lajikkeella ei ole yhtään enempää tekemistä perunan eikä perunamaiden kanssa kuin muillakaan tomaattilajikkeilla, mutta rakkaalla lapsella on monta nimeä!)

Savitaipale on erittäin aikainen perunalehtinen avomaantomaatti, joka ei kasva kovin korkeaksi mutta vaatii kuitenkin tuen. Voidaan kasvattaa yksirunkoisena varkaat poistaen, jolloin korkeus vähän toista metriä, tai pensastomaattina, jolloin jää matalammaksi.

Savitaipale ei ole vastustuskykyinen perunarutolle (Phytophotora infestans). Koska perunaruttoitiöt tarvitsevat itääkseen sekä lämpöä että kosteutta, tartuntaa pystyy ehkäisemään tai ainakin hidastamaan kasvattamalla kasveja jonkin katoksen alla. Savitaipaleen muut ominaisuudet ovat kuitenkin parhaimmillaan avomaalla, joten kasvihuoneeseen sitä ei voi suositella. Lajike on joka tapauksessa niin aikainen, että satoa ehtii saada sateisenakin kesänä ennen kuin perunarutto alkaa levitä loppukesällä.

Kylvetään esikasvatukseen noin 2 kuukautta ennen ulosistutusta. Taimettumisvaiheessa sirkkalehdillä on joskus vaikeuksia aueta siemenkuoren sisältä. Asiaa voi auttaa siementen parin tunnin liotus ennen kylvöä ja siementen peittäminen hiekalla (n. 5-10 mm). Täysin karaistuneena kestää alhaisiakin lämpötiloja, ei kuitenkaan hallaa. Istutetaan ulos viimeisten hallojen jälkeen.

Lajike ei ole EU:n vihanneslajikeluettelossa, eikä sen siemeniä siten saa markkinoida vihannesten tuottamiseen. Suomalaisia luomusiemeniä (FI-EKO-102). Annos n. 10 siementä.

Saatat myös pitää...