Avomaantomaatti Savitaipale (”Potattomatti”), luomu

3,60  sis. alv 24 %

Suomalainen maatiaislajike Savitaipaleelta. Erittäin aikainen avomaantomaatti, ei kasva kovin korkeaksi mutta vaatii kuitenkin tuen. Punaiset hedelmät ovat pienehköjä, maultaan mietoja, miellyttävän tomaattisia. Suomalaisia luomusiemeniä (FI-EKO-102). Annos n. 10 siementä. (Lisätietoja alla.)

Varasto loppu

Osastot: , Avainsanat tuotteelle ,

Solanum lycopersicum

Suomalainen maatiaislajike Savitaipaleelta, jossa sitä on kasvatettu tiettävästi ainakin 1950-luvulta lähtien. Siementarhan valikoimiin lajike on saatu Maatiainen ry:n kautta. (Maatiainen välittää lajikkeen siemeniä hiukan harhaanjohtavalla nimellä ”Potattomatti”, ja aiemmin nimi oli vielä harhaanjohtavammin ”Potatmoatomatti”. Lajikkeella ei ole yhtään enempää tekemistä perunan eikä perunamaiden kanssa kuin muillakaan tomaattilajikkeilla, mutta rakkaalla lapsella on monta nimeä!)

Savitaipale on erittäin aikainen perunalehtinen avomaantomaatti, joka ei kasva kovin korkeaksi mutta vaatii kuitenkin tuen. Voidaan kasvattaa yksirunkoisena varkaat poistaen, jolloin korkeus vähän toista metriä, tai pensastomaattina, jolloin jää matalammaksi.

Savitaipale ei ole vastustuskykyinen perunarutolle (Phytophotora infestans). Koska perunaruttoitiöt tarvitsevat itääkseen sekä lämpöä että kosteutta, tartuntaa pystyy ehkäisemään tai ainakin hidastamaan suojaamalla kasvit sateelta jonkinlaisella katoksella. Savitaipaleen maku on kuitenkin parhaimmillaan avomaalla, joten kasvihuoneeseen sitä ei voi suositella. Lajike on joka tapauksessa niin aikainen, että satoa ehtii saada sateisenakin kesänä ennen kuin perunarutto alkaa levitä loppukesällä.

Punaiset hedelmät ovat pienehköjä, maultaan mietoja, miellyttävän tomaattisia. Kuten useimmilla avomaanlajikkeilla, kesän sääolosuhteet vaikuttavat huomattavasti makuun.

Kylvetään esikasvatukseen noin 2 kuukautta ennen ulosistutusta. Taimettumisvaiheessa sirkkalehdillä on joskus vaikeuksia aueta siemenkuoren sisältä. Asiaa voi auttaa siementen parin tunnin liotus ennen kylvöä ja siementen peittäminen hiekalla (n. 5-10 mm). Täysin karaistuneena kestää alhaisiakin lämpötiloja, mutta ei kuitenkaan hallaa. Istutetaan ulos viimeisten hallojen jälkeen.

Koristelajike (ks. termien selityksiä). Suomalaisia luomusiemeniä (FI-EKO-102). Annos n. 10 siementä.

Saatat myös pitää...