Moni tuntee raparperin, parsan ja piparjuurenkin, mutta oletko kuullut köynnöspinaatista, hertta-araliasta tai mukulapähkämöstä? Tämä kirja esittelee noin 60 monivuotista vihannesta, jotka kerran vakiinnuttuaan palaavat puutarhurin iloksi joka vuosi ilman uutta kylvämisen ja istuttamisen vaivaa. Niiden kasvattaminen on helppoa, hauskaa, hyödyllistä ja ekologista.
Kirjassa kuvataan yksityiskohtaisesti, kuinka pääset alkuun monivuotisten vihannesten kasvattamisessa ja kuinka muokkaat pihastasi sekä ihmisiä että pikkuisia ystäviämme – pörräävistä pölyttäjistä pienen pieniin maaperäbakteereihin ja sienirihmastoihin – ilahduttavan luonnonmukaisen hyötypuutarhan. Lopussa on inspiroivia reseptejä ja säilöntäohjeita, joiden avulla saat ravinteikasta vihreää lautaselle vuoden ympäri. Kirjassa on myös taulukoita vihannesten ravintosisällöistä sekä listoja koti- ja ulkomaisista siemen- ja taimifirmoista.
Philipp Weiss, Annevi Sjöberg ja Daniel Larsson julkaisivat Ruotsissa tavattoman suosituksi tulleen Fleråriga grönsaker -kirjan vuonna 2016. Se valittiin siellä samana vuonna vuoden puutarhakirjaehdokkaaksi. Kirja on ainutlaatuinen: se on ensimmäinen lähes suoraan Suomenkin leveysasteille soveltuva julkaisu monivuotisista vihanneksista ja sen lähestymistapa vihannesviljelyyn ja puutarhanhoitoon on sellainen, jota ilmastonmuutokseen sopeutuvassa maailmassa tarvitaan.
Kirjan ovat suomentaneet ja Suomen oloihin sovittaneet Miina Ant-Wuorinen, Henna Jämsä ja Marja Nuora.
Nidottu, 221 sivua. Kurmakka Organic Food, 2022.