Jauhomaissi Painted Mountain, luomu

3,60  sis. alv 24 %

Kauniinpaa ruokaa on vaikea löytää. Tämän jauhomaissilajikkeen sisäinen vaihtelu on mykistävän monimuotoista ja jatkuvasti uusia, toinen toistaan hienompia väriyhdistelmiä synnyttävää. Lajike ehtii ainakin esikasvatettuna tuleentua varsin hyvin Lounais-Suomessa. Suomalaisia luomusiemeniä (FI-EKO-102). Annos noin 50 siementä. (Tarkempi kuvaus ja viljelyohjeet alla.)

Varasto loppu

Osasto: Avainsanat tuotteelle , , ,

Zea mays var. amylacea

Kauniinpaa ruokaa on vaikea löytää. Tämän jauhomaissilajikkeen sisäinen vaihtelu on mykistävän monimuotoista ja jatkuvasti uusia, toinen toistaan hienompia väriyhdistelmiä synnyttävää. Lajike ehtii ainakin esikasvatettuna tuleentua varsin hyvin Lounais-Suomessa. Jos tuleentuminen pellolla jää kesken, korjataan kokonaiset kasvit (ilman juuria) kuivaan katokseen jälkikypsymään. Tuleentuneita, kuivattuja jyviä voidaan käyttää karkeaksi jauhoksi jauhettuna esimerkiksi puuron valmistukseen. Hiukan työläämpi prosessi on jyvien nistamalisointi (esp. nixtamalización), jossa kalkilla, tuhkalla tms. aikaansaadun alkalisen (emäksisen) liuoksen vaikutuksesta maissiin muodostuu taikinaa koossapitäviä ”liima-aineita”, mahdolliset hometoksiinit vähenevät ja ravintoarvot paranevat (mm. niasiini muuttuu ruuansulatukselle käyttökelpoiseen muotoon). Esimerkiksi (maissi)tortillat tehdään nistamalisoidusta maissista.

Viljellään kuten sokerimaissia, mutta ristipölytyksen ehkäisemiseksi ei sen läheisyydessä. Noin kolmen viikon taimikasvatus toukokuussa, istutus ulos viimeisten hallojen jälkeen (50 – 60 x 25 – 30 cm), harsosuojaus nopeuttaa kasvua alkukesällä. Tuulipölytyksen varmistamiseksi istutettava mieluummin neliömäiseen ryhmään kuin pitkään riviin. Koristelajike (ks. ”termien selityksiä”).

Suomalaisia luomusiemeniä (FI-EKO-102). Annos noin 50 siementä.