Lens culinaris
Tämän lajikkeen siemenet on marmoroituja sini-vihreitä(-ruskeita), hyvin kauniita. Pienet valkoiset kukat.
Linssiä on aiemmin viljelty melko yleisesti myös Keski-Euroopassa. Parin kasvukauden kokemusten perusteella vaikuttaa siltä, että saksalaiset ”vuoristolajikkeet” ehtivät hyvin tehdä kypsää siementä myös Suomessa. Viljelyssä suurin ongelma on linssien heikko kilpailukyky oheiskasveja vastaan. Parhaiten linssinviljelyyn sopivat ravinneköyhät, karkeat kivennäismaat, joissa oheiskasvitilanne on hallinnassa. Saksalaisten tietojen mukaan ravinteikkailla mailla saattaa tulla ongelmia myös sienitautien kanssa, mutta tästä meillä ei vielä ole havaintoja. Linssi voidaan kylvää aikaisin, mutta oheiskasvihallinnan takia hiukan myöhäisempi kylvö (toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa) saattaa olla viisaampaa. Riviväli 15 – 30 cm, taimiväli noin 5 cm. Linssi kestää taimettumisen jälkeen hyvin kuivuutta. Sadonkorjuussa kokonaiset kasvit revitään juurineen maasta silloin kun ensimmäiset palot ovat kuivia (elo-syyskuussa) ja kuivataan ilmavassa paikassa. Kun palot ovat kuivuneet ruskeiksi ja ”rapeiksi”, sato puidaan esimerkiksi isossa paljussa kumipohjaisin kengin hiertämällä. Puhdistetaan seulomalla ja tuultamalla. Suomalaisia luomusiemeniä (FI-EKO-102). Annos n. 5 g (n. 100 s.).